About Me

My photo
Isteri kesayangan En.Lokman dan ibu yang anggun kepada 6 orang cahayamata,4 lelaki dan 2 perempuan.

FOLLOWER KESAYANGAN KU

Thursday, March 19, 2009

MASALAH RUMAHTANGGA


Salam semua, harap uols bahagia selalu disamping keluarga tersayang,hari ni aku nak cerita skit masalah2 rumahtangga yang sering berlaku di sekeliling kita. aku ringkaskan aje ceritanya ya, ini bukan kisah rumahtangga aku lah.......aku ok saja loving2 sokmo.

Ceritanya lebih kurang camni, ada seorang kawan aku ima (bukan nama sebenar) dia selalu meluahkan perasaannya pada aku tentang masalah dia, kalau sms berjela di tulisnya sampai aku pun dah buntu tak tahu dah nak nasihat macammana, tapi masih camtu juga.

Ima ada masalah dengan suami, katanya suami dia tak seperti suami orang lain, tak romantik, tak pernah bawa dia dan anak2 melancong, kalau diajak pun taknak pegi, tak pernah keluar makan bersama ,asyik dengan keja, keluar pagi balik malam, bla bla bla...dia dengan anak2 macam tunggul kat rumah, itulah antara luahannya. sampai ada keinginan nak lari dari rumah tinggalkan suami dan anak2, aku rasa ....sebagai kawan kena buat sesuatu sebelum terjadi perkara yang tak diingini, tapi....aku tak tahu macammana lagi harus aku nasihat orang macam dia ni, diharap sape2 ada pendapat atau idea tolong kongsi dengan aku ya.

Aku rasa masalah tu biasa je....memandangkan suaminya seorang pekerja kampung, pelajaran tak tinggi, kalau tak keja tak ada sumber pendapatan. Sebenarnya dalam hal ni, aku rasa si isteri yang mempunyai masalah, dia tak puas hati dapat laki yang serba sederhana , tak dapat memenuhi kemahuannya yang tak reti bersyukur.

Sebelum kawin dulu dia pernah bekerja kat KL dan ada pendapatan sendiri,suka shopping, jenjalan. Aku tak nafi yang aku pun suka shopping, tapi kenalah ukur baju di badan sendiri kan.... lepas kawin terus berhenti kerja, menjadi surirumah sepenuh masa, mungkin sebab itulah dia tension dengan keadaan sekarang.

Bagi akulah kalau berada ditempatnya, aku redha dengan ketentuan Ilahi, bersyukur dengan apa yang ada, mendapat suami walaupun miskin tapi bukan jenis kaki perempuan ataupun berjudi dan tak berfoya-foya. sebenarnya banyak lagi, aku malassss nak tulis panjang sangat uols juga malas nak baca kan.....

Kalau terjadi pada uols, apa yang harus dilakukan dalam menghadapi situasi seperti ni. Daaaa....

11 comments:

  1. yerlah kan kak sal.... setiap yg berlaku tu mesti ada hikmahnya kan..apapun kita kena bersyukur dgn apa yg kita ada... aminnnn

    ReplyDelete
  2. Sbnrnya pd sya laa kak..msalah dia adalh tlalu simple dn dia harus bsyukur krn mndapat suami yg msh brtanggungjwb thadap famili..Sya dh da pngalaman kak dn actually sya ni single mother hmpir stahun..my x sya dulu kaki pmpoan..kuat brbomoh..main no ekor..kerap g disko dn mcm2..pns baran dn mcm2 lg laa..sya yg mtak fasakh coz dh tahan hdup ngn dia slama hmpir 4 thn..dia bw lari ank sya 5 bln sya dpt jmp ngn ank cb laa akak byangkan situasi sya msa tue ank msh kecil dn msh 6 bulan..turun naik pej agama..turun naik mhkamah..kuar msuk balai polis mcm org gila sya msa tue kak..tp tuhan tue maha kaya dn akhrnya segalanya bpihak pd sya dn sya dpt hak pjgaan kekal tuk nak..syukur alhamdulillah skang ni hdup sya kmbali tenang..
    Sorry yea kak ter'emosi plak hehe..

    ReplyDelete
  3. Betul tu linn,tentu ada hikmah di sebaliknya kan.
    itu takdir namanya.

    ReplyDelete
  4. kalau dia nak berjalan2..suh dia cari xtra money like jd babysitter ke..pastu amik lesen..pastu kalo dah ada duit, g la jln2..hmm agaknya suami dia belum mampu nak bwk dia g jln2 kot..kerja keras..so duit yg ada dibelanjakan tuk menda yg plg2 perlu dulu...insaf...

    ReplyDelete
  5. my qaseh, sedih plak kak sal baca kisah ni, ya la kan...Allah itu maha adil,kita tak tahu di sebalik kesusahan tu, Allah telah merancang sesuatu yg terbaik untuk kita di atas sana.

    ReplyDelete
  6. senarnya takde masalah..
    laki takde masa sbb cari duit..
    kena pk tu kalo takde duit..maslaah lagi besar..

    kalo rasa nak jalan..jalan je sendiri..tp mintak izin ngn lakinya..kty selalu je gitu..

    tp lepas tu cuba pujuk laki tu selow2..ajak makan kat luar ke jalan2 ke.doa banyak2..insyallah lembut ati dia

    ReplyDelete
  7. Erm, itu lah.. Salah satu kunci kebahagian rumahtangga ialah : Jujur dalam ikatan yang suci itu..

    ReplyDelete
  8. atty,lama dah kak sal nasihat camtu, tapi...nak tahu apa dia jawab, nanti dia tahu sendirilah takkan nak kena ajar plak.

    Lan dan jie,yo lah macam kita2 nilah ya....

    ReplyDelete
  9. sekurang2nya kan.. dia patut bersykur tau sebab suami dia masih lagi bertanggungjawab mencari nafkah yg halal utk keluarga.. dan dia kena terima hakikat tentang perjalanan rumahtangga dia seadanya.. napa masa sebelum kawin tak fikir kan buruk baiknya.. sekarang bila dah berumahtangga baru tau..kekurangannya.. apapun kena la bertolak ansur diantara suami dan isteri didalam sesebuah rumah tangga..

    ReplyDelete
  10. bila dh kawen, kena terima cara, perangai,sikap dan segala2 kekurangan yg ader pada pasanagan kita...tak gituuu??

    ReplyDelete
  11. as a women and as a human being, please respect your husband who so ever he is, ingatlah bagaiman kisah Nabi Ayub, walau sehebatmana ujian yang allah beri, berat lagi ujian keatasnya. Lihatlah bagaimana sabarnya beliau berhadapan dengans emua masalah2 itu. Namun, kita harus beringat, kalau suami malas kita harus minta kebenarannya dengan cara baik untuk membantu, buktikan kita orang islam boleh maju (bukan hanya kais pagi makan pagi), rezeki sentiasa ada dimana2, cuma kita kena usaha atau ajak dia berusaha menambah pendapatan, Allah & rasul juga menggalakkan kita untuk maju dan berdikari.
    please visit my blog at norwati.spaces.live.com

    ReplyDelete